Ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” olarak kutlanmaktadır.

 İŞ HAYATINDA KADIN VE ANNELİĞİN ÖNEMİ
1 Mayıs 2023
KADINLARIMIZIN TOPLUMUMUZDAKİ YERİ & ÖNEMİ
1 Haziran 2023

 

Ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği konusu tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu ortak bir sorundur. Çünkü bu konu doğrudan insan sağlığı ve hayatı ile ilgilidir ve hiçbir şey insandan daha değerli değildir.Kaybedilen makineler, ekipmanlar , binalar yerine getirilebilir ancak giden hayatlar geri gelmez. 6 Şubatta yaşanan büyük deprem felaketinde giden canların asla yerine geri gelemeyeceği gibi….

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde %98’i, meslek hastalıklarının yüzde %99’u önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok kayıp yaşanmaktadır.Önlenebilir iken ne kadar kötü ve acı. Gerekli önlemler alınmaz, gerekli kontroller yapılmaz , gerekli eğitimler verilmez, gerekli bilinçlenme sağlanmaz ise önlenebilir iken bir çok kayıp ….

İşyerlerinde önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği anlayışı ile hareket edilerek, tüm süreçlerde birinci önceliğin İş Sağlığı ve Güvenliğine verilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği bilincinin oluşturulması mutlaka sağlanmalıdır.İş Sağlığı ve güvenliği bir kültürdür. Sadece iş yerlerinde değil evde okulda yaşamın her alanında iş güvenliği kültürü oluşturulmalı ilk öğretimden itibaren çocuklarımıza bir ders olarak bu kültür anlatılmalıdır.

Ülkemizin geleceğe güven ve refah içinde ulaşması adına çalışma yaşamımıza yenilikler getiren “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” 2015 yılından bu yana “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” felsefesi ve “Önlemek Ödemekten Daha Ucuzdur” yaklaşımıyla bir nebze de olsa önem verilmeye başlanmıştır

Çalışma şartları, çalışan kişinin bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebildiğinden, iş güvenliğinin sağlanması ile toplumun mutluluğu arasında bir ilişki kurmak mümkündür. İş Güvenliği uzmanlığı yanısıra yaklaşık 30

yıldır bilirkişilikte yapmaktayım ve görüyorum ki Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir bölümü ölümle, bir bölümü ise sakatlanma ve yaralanmalarla sonuçlanmaktadır. Bu olayların manevi üzüntüsü ve meydana gelen maddi zararın ve milli servet kaybının büyüklüğü, insanların iş sağlığı ve iş güvenliği üzerinde önemle durmalarının önemli nedenleridir.

  • Çalışanlarımız bizlere çocuklarından emanettir. Ve işverenler çalışanlarını çocuklarına sağ salim göndermek için tüm önlemleri almalıdır.
  • Kazanın büyüğü ihmalin küçüğü ile başlar.Küçüçük bir ihmal bir çok hayatı sona erdirebilir.
  • Kaza temenni ederek değil tedbir alarak önlenir.6 Şubatta yaşadığımız deprem felaketi göstermiştir ki , önlemsizlik, denetimsizlik, kontrolsüzlük ve tedbirsizlik binlerce cana mal olmuştur.
  • Dalgınlık insanı sevdiklerinden ayırır.Uykusuzsan, hastaysan, düşünce ve dalgınsan işe başlama sevdiklerinden ayrılma.
  • Güvenli yol tek yoldur. Her işte olduğu gibi doğru tektir ve iş güvenliği kuralları güvenli ve doğru yoldur.
  • Levhalarla göz göze gelin, onlar sizin dostunuzdur. Uyarı ve ikaz levhaları çevremizi güzelleştirmek için asılmış aksesuarlar değil bizi iş güvenliği konusunda uyaran yol gösteren rehberlerdir.
  • Keşke Dememek İçin, İş Güvenliği Kurallarına Uyalım. Kısa süreli bir iş bile yapıyor olsak , asla önlemlerimizi almadan başlamamalıyız.
  •  Şansa bırakan kaza yapandır.Hiç bir işi şansa bırakmayın. Önce tedbir sonra kurallar gelir , iş Güvenliğinde şans diye bir şey yoktur
  • Görünmez kaza dediğin senin görmediğindir, görmek istemediğindir. İş güvenliği kuralları işe yavaşlatmak için değil ömrümüzü uzatmak içindir.
  • Risk alma , önlem al..İş hayatında risk almak diye bir şey yoktur , önlem almak
  •  Şansa bırakan kaza yapandır.Hiç bir işi şansa bırakmayın. Önce tedbir sonra kurallar gelir , iş Güvenliğinde şans diye bir şey yoktur
  • Görünmez kaza dediğin senin görmediğindir, görmek istemediğindir. İş güvenliği kuralları işe yavaşlatmak için değil ömrümüzü uzatmak içindir.
  • Risk alma , önlem al..İş hayatında risk almak diye bir şey yoktur , önlem almak vardır .
  • Asıl başarı bir iş yerinde hiç kaza olmamasıdır.

Son cümleniz “bana bir şey olmaz ” olmaz

Aşırı güven yüksek risktir

Asıl başarı bir iş yerinde hiç kaza olmamasıdır.

Hiçbir iş güvensiz  yapılacak kadar acil değildir

Şencan YEŞİLÇAY

Kimya Mühendisi

A Sınıfı İş güvenliği Uzmanı

‘’ kazasız sağlıklı günler dilerim ‘’